Písek KSČMAktualityAktuality KSČM ( Písecko )

Ze života a činnosti KSČM ( Jihočeský kraj - Písecko )

Oslava krásných devadesátin Josefa Bardy ze Stehlovic

. (12.8.2015)

V úterý 11. srpna navštívili zástupci vedení okresního výboru a základní organizace KSČM v Branicích oslavence Josefa Bardu ve Stehlovicích. Společně oslavili jeho krásné devadesátiny. Po gratulacích a převzetí drobných dárků se rozvinul neformální rozhovor. Zavzpomínalo se na zkušenosti z celoživotní práce pro stranu, ZVVZ Milevsko, obec Branice, rodinu, atd.

Připomeňme si některé uzlové body životních osudů. Josef Barda byl přijat za člena strany v únoru 1946 a jeho členství trvá již celých 69 let. Po vystudování krajské a ústřední politické školy zastával až do odchodu na zasloužilý odpočinek významné stranické funkce, převážně v rámci Jihočeského kraje. Stranickou práci zahájil v rámci tehdejšího okresního výboru Milevsko.

V roce 1951 přešel do ZVVZ Milevsko a postupně si rozšiřoval teoretické a odborné znalosti až po získání výučního listu v oboru strojního zámečnictví. Několikrát byl také vyhodnocen jako nejlepší pracovník. V krátkém čase se podařilo společně s ostatními spolupracovníky rozšiřovat výrobu a stále více uspokojovat potřeby národního hospodářství. Vzpomíná například na řízení montážních prací po celé republice, na vedení učňovského střediska a přitom stále nezapomínal na stranickou práci.

Pro dobrý přístup k lidem a pracovním kolektivům začal pracovat od roku 1970 v samosprávě obce. Plných 15 let, až do roku 1985, pracoval jako neuvolněný a pak uvolněný předseda Místního národního výboru v Branicích. Jak potvrzuje například předseda ZO KSČM v Branicích Vladimír Stejskal některé nastavené standarty práce v obci dodnes přetrvávají a jsou stále přínosem.

Josef Barda stále přistupuje k životu optimisticky. Přes svůj věk je vitální a stále činorodý, sleduje a stará se o věci veřejné. Doma opravuje krásný baráček a je-li potřeba cokoliv zařídí, nebo i z blízkého okolí doveze autem. Potřebná zdravotní vyšetření jako řidič pravidelně absolvuje a řidičský průkaz je tak stále v dobrých rukou.

Předseda aq místopředseda OV KSČM