Písek KSČMAktualityAktuality KSČM ( Písecko )

Ze života a činnosti KSČM ( Jihočeský kraj - Písecko )

Komunisté Písecka se připravují na 25. výročí vzniku KSČM

Logo (7.10.2015)

V úterý 6. října 2015se sešel na svém pravidelném jednání Výkonný výbor OV KSČM v Písku. V rámci programu se také zabýval přípravou slavnostního semináře u příležitosti 25. výročí vzniku Komunistické strany Čecha Moravy. Připomeňme si nyní hlavní a postupné kroky vzniku KSČM:

1. krok: Vytvoření územní organizace - 31. březen 1990

V prosinci 1989 mimořádný sjezd KSČ (od r. 1990 KSČS) rozhodl o vytvoření územní organizace komunistů v Čechách a na Moravě. K tomu došlo na ustavujícím sjezdu KSČM 31. března 1990. Spolu s územní organizací Komunistické strany Slovenska tak reálně  existovaly na území Československa dvě územní organizace. Na celostátní úrovni je zastřešovala federální Komunistická strana Československa ( KSČS ). Delegáti mimořádného sjezdu přijali Provolání k občanům ČSSR a Provolání k bývalým členům KSČ vyloučeným a vyškrtnutým po období 1968 - 69.

2. krok: Vytvoření samostatné Komunistické strany Čech a Moravy ( KSČM )

I. řádný sjezd KSČM se konal 13. - 14. října 1990 v Olomouci a přijal první samostatný program a rozhodl o své oficiální registraci. Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) byla oficiálně zaregistrována Ministerstvem vnitra ČR dne 28. listopadu 1990.

Posléze ve dnech 12. - 13. prosince 1992 se konal v Kladně II. sjezd KSČM, který přijal Program KSČM. Ten se na rozdíl od olomouckého programu snažil výrazně vyjádřit komunistickou orientaci strany v nových podmínkách.

Od té doby se Komunistická strana Čech a Moravy hlásí k hodnotám a tradicím pokrokového levicového hnutí doma i v zahraničí. Usiluje o postavení moderní a aktivní levicové strany ve společnosti. Chce hájit zájmy prostých občanů, kteří svou prací vytvářejí duchovní i materiální hodnoty. Chce, aby občané měli možnost co nejvíce rozhodovat sami o sobě i o společenských záležitostech.

Slavnostní seminář připomenutí 25. výročí KSČM se připravuje na den 19. října 2015 v Českých Budějovicích.