Písek KSČMLiteraturaDoporučujeme Vaší pozornosti

Doporučené tituly a levicová literatura

Vánoční tipy Haló novin 2012

. (2.12.2012)

Kniha patří v naší zemi stále ještě k nejobvyklejším a nejvděčnějším dárkům. Pokud váháte, co ze záplavy knih vybrat svým blízkým letos, přicházíme vám na pomoc několika tipy. Všechny uvedené knihy si můžete objednat v nakladatelství Futura, Politických vězňů 9, Praha 1, 111 21, nebo zakoupit přímo v prodejně Futury na stejné adrese.

Miroslav Vacek / Nejen z vojenského kufru

Armádní generál Miroslav Vacek vypráví o celém svém životě – o nesnadné, leč přesto veselé době dětství, jež ovlivnila válka, o létech vzdělávání od nejnižších stupňů až po sám vrchol na vojenské akademii v Moskvě, a o své kariéře v československé armádě. Jako vysoce postavený vojenský činitel a špičkový odborník měl přístup do vysoké politiky a při svých rozhodnutích používal vlastní kritický rozum a etický přístup, pro něž byl oblíben i obáván, a často i narazil na nepochopení a nevůli nadřízených.

Antonín Roháček / Zázraky přírody

Nová kniha Antonína Roháčka Zázraky přírody, autora bestselleru Tajemné Brdy, který vydalo nakladatelství Futura, je jakýmsi nádherným kalendářem. Spolu s poučeným lesníkem a současně zábavným spisovatelem vykročíte na celoroční procházku českou přírodou – jako na Mánesově orloji – od ledna do prosince. Doprovodí vás přitom stovka celostránkových barevných ilustrací Jiřího Málka.

Jaroslav Štrait / Autentická zpráva o Západní Sibiři a caru Mikoláši II.

Kniha s tímto názvem a podtitulem »O Západní Sibiři a caru Mikuláši II.«, jejímž autorem je historik Jaroslav Štrait, je psána jako reportáž z návštěvy této oblasti Ruska a zároveň jako velmi cenné historické dílo přivádějící nás do období před revolucí v říjnu 1917 a do období občanské války. Autor nás velmi poutavým stylem zavádí do doby, kdy se Sibiř začala kolonizovat, kdy sem směřovali poražení děkabristé i revolucionáři konce 19. a počátku 20. století, kdy tudy prošly roty Čechoslováků i kolčakovců a kdy se snažila upevnit mladá sovětská moc.

Miloslav Jenšík / Commandos útočí

Knížky s válečnou a vojenskou tématikou patří na našem trhu k nejoblíbenějším. Zvláště mužům udělá pořádná militárie pod stromečkem obvykle radost. Nakladatelství Epocha jim letos nabízí například publikaci o britských jednotkách commandos. Jejich legenda se zrodila za druhé světové války. Kniha se vrací do roku 1942, kdy všem legendám měla nasadit korunu akce z jedné březnové noci. Nesla název Operace Chariot a šlo o sebevražedně odvážný nájezd na přístav Saint Nazaire v ústí Loiry do Biskajského zálivu, jednu z nejdůležitějších a nejlépe opevněných válečných základen německého loďstva.

Pavel Vodička / Dobytí říše Aztéků

Milovníci historie jistě ocení knížku Pavla Vodičky popisující tažení Hernána Cortése v letech 1519-1521. Dobytí říše Aztéků patří bezesporu k fascinujícím příběhům z historie Nového světa. V době, kdy Španělé přistáli u mexického pobřeží, moc Aztéků již upadala, nicméně dobyvatelé právem považovali jejich metropoli Tenochtitlan za »nejtřpytivější klenot Mexického údolí«, která v mnoha ohledech překonávala naprostou většinu evropských velkoměst. Dobytí aztéckého impéria vyžadovalo odvahu, lstivost a bezohlednost…

Miroslav Toman, Stanislav Codl, Petr Tuček / České zemědělství očima těch, kteří u toho byli

Kniha rekapituluje čtivou formou dějiny poválečného zemědělství až po současnost. Je určena všem, kteří se o minulosti českého zemědělství zajímají, pamětníkům i mládeži, která může mít o minulosti českého zemědělství neúplné či jednostranné informace. Všichni autoři po skončení vysoké školy prošli podnikovou praxí, aby se poté dva z nich věnovali převážně výzkumu a jeden z nich dosáhl postavení nejvyššího – byl federálním i českým ministrem zemědělství a místopředsedou české i federální vlády.

autor: Redakce
zdroj: Halonoviny.cz