Písek KSČMLiteraturaDoporučujeme Vaší pozornosti

Doporučené tituly a levicová literatura

A g o n i e

(19.9.2011) autor: Redakční zpráva
zdroj: Futura, Magnet

Kniha Agónie, jejímž autorem je Roman Cílek (edice Magnet). Vrací nás do oné doby - a aniž to zdůrazňuje, konfrontuje nás se situací na konci války, přičemž Třešť a Velké Meziříčí, o něž se kromě jiných jedná, jsou jenom pár kilometrů od televizí a dalšími médii zmiňovaného Dobronína. Celý text … zde:

Prečo sa naháňame????

(31.7.2011) autor: neznámý

Bohatý továrnik sa počas svojej dovolenky pri mori díval na rybára, ktorý sedel pohodlne vedľa svojho člna.
"Prečo nejdete loviť ryby?" pýtal sa.
"Pretože som dnes ulovil už dosť." odpovedal rybár.
"Neulovíte viac rýb ako potrebujete?" pýtal sa bohatý muž ďalej.
"Čo by som s nimi robil?"
"Mohli by ste si viac zarobiť a potom si kúpiť lepší čln, aby ste mohli plávať ďalej a uloviť viac rýb."
"A čo potom?"
"Potom by ste si mohli kúpiť nylonové siete a potom uloviť ešte viac rýb a zarobiť ešte viac peňazí. Za nejakú dobu by ste mali celú flotilu a boli by ste bohatý ako ja."
Rybár sa opýtal: "A čo by som robil potom?"
"Potom by ste si užívali života."
A čo si myslíte, že robím teraz?" znela rybárova odpoveď, ktorý sa pritom pokojne díval na more...

RSDr. Otakar Zmítko, CSc.

Devadesátiletá cesta

(14.5.2011)
zdroj: Naše Pravda

S tímto názvem vyšel sborník statí a dalších materiálů několika historiků revolučního hnutí.

90. výročí vzniku KSČ je pro KSČM příležitostí zamyslet se nad tím, na které stránky hnutí navazuje a které dnes vnímá kriticky. KSČM se hlásí k tradicím komunistického hnutí z dob, kdy skutečně komunisté stáli v čele při obhajobě zájmů neprivilegovaných vrstev. Kdy usilovali o prosazení sociálních práv a spravedlnosti proti antihumánnímu kapitalismu, bojovali proti válce, proti zotročování národů, za sociální i národní zájmy.

.

Co se skrývá za všeobecným zadlužením

(21.4.2011) autor: redakční zpráva
zdroj: halonoviny.cz

Nepřekonáme-li kapitalismus, zahubí nás

PRAHA – Současný kapitalistický systém, jehož neefektivitu prověřila finanční krize, je neudržitelný. Ve společnosti podléhající ekonomismu totiž dochází k novodobému otroctví, jehož typickým modelem je vztah věřitele a dlužníka. Shodli se na tom účastníci úterního diskusního večera k tématu dluhů.

Diskuse proběhla ve spolupráci s Ekumenickou akademií Praha a revue Prostor.

Ve šlépějích Chodů

(19.2.2011)

Politicko – historická sonda do dějin ochrany a obrany československých státních hranic 1918 – 1989 Fragmenty z historie ochrany státních hranic ČSR – ČSSR očima přímých účastníků.
Každé společenské zřízení i každá generace má potřebu přehodnocovat historii. Historická bádání nikdy nekončí. Nejinak je tomu i v případě historie ochrany státních hranic Československa a Pohraniční stráže. Ještě dlouho budou probíhat hodnocení forem a metod střežení státních hranic a jejich podílu na mezistátních i mezinárodních vztazích v poválečném období. Pokus o návrat k těmto událostem má za cíl podat Čtenáři objektivní pohled na uplynulou etapu, opřený především o faktická poznání i unikátní osobní prožitky a podle dostupných možností tak čelit subjektivisticky zaměřenému tvrzení soudobých badatelů, kteří naplňují aktuální ideologické a politické zakázky současného kapitalistického zřízení.