Písek KSČMHistorieK osvobození do 1945Na demarkační čáře Písek

Na demarkační čáře - Písek ( Mozaika událostí )

Na této stránce bedeme zveřejňovat denní události tak, jak jsme je zjistili z archivů, knihoven a rozhovorů s pamětníky.

Události 9. května 1945, středa

(25.4.2010)

Ø  Vojska Rudé armády - 1.,2. a 4.UF - osvobodila Prahu.

Ø   2.UF dostal úkol  navázat na jihozápadě Čech styk s americkou armádou na demarkační čáře.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

·         Byl krásný den, obloha se vyjasnila. Zpráva po 8 hodině o osvobození Prahy vyvolala nadšení.

·         Před polednem se do Písku vrátilo 50 osvobozených vězňů z Waldheimu.

·         Ve 12 hod. byl vydán zákaz jízdy motorovými vozidly bez písemného povolení. Mohly se konat pouze jízdy vojenské a jízdy nutné k zásobování obyvatelstva.

·         Místní rozhlas vyzval v 16 hod. obyvatelstvo k nástupu do práce.

·         V 18.20 hod. přišlo hlášení, že RA osvobodila České Budějovice a postupuje ulicemi pozdravována obyvatelstvem.

·         Němci z prozatímních zajateckých táborů začali být pomalu z Písku odsunováni. Zatím ale U hřebčince, u Ptáčkovny, Dobešic i jinde byly ještě stále velké tábory uprchlíků a zajatců. Tisíce německých žen, stovky dětí s ranci seděly znaveny na chodnících podél ulic města.

·         Ústupové cesty byly stále přeplněny kolonami vojsk a utečenců, ustupujících k Američanům. Situace se stávala nezvládnutelnou, americké velení proto rozhodlo německý ústup zastavit před demarkační čárou. Umístilo zátarasy na silnicích, americké jednotky je střežily. Večer bylo v americké zóně asi 54 000 německých vojáků a civilistů, před demarkační čárou bylo zadrženo asi 275 000 Němců.

·         Nacisté, zejména SS, vybíjeli svou zuřivost (nedostali se do amerického zajetí) na českém obyvatelstvu. Proti americkým jednotkám nevystupovali.

květen 9