Písek KSČMAktualityAktuality ostatní

Postoje a činnost představitelů KSČM v centru a v kraji

Prvomájové setkání občanů v Písku 2016

. (1.5.2016)

Čas rychle uplynul a opět se setkáváme s přáteli, kamarády a všemi návštěvníky při příležitosti tradičního 1. máje – Svátku práce. Setkání občanů tak uvedl a celým průběhem provázel Jiří Lejčar. Představil vzácného hosta Květu Šlahúnkovou - předsedkyni Republikové rady Levicového klubu žen, Stanislava Sedláčka - člena ÚV KSČM, krajského zastupitele a kandidáta do krajského zastupitelstva, dále Janu Kozákovou - místopředsedkyni Národní rady Klubu českého pohraničí. V průběhu společného setkání postupně přivítal další návštěvníky.

"První máj" byl a je historicky spjat s bojem za lidská a sociální práva pracujících. V českém prostředí je také vnímán 1. květen jako svátek zamilovaných.  Ani v současnosti význam 1. máje neztrácí na aktuálnosti, neboť oklešťování lidských i sociálních práv trvá. Připomenutí historického boje pracujících za svá práva, práva na práci, boje za mír, nefalšování historie naší vlasti, rovnost a spolupráci, to bylo hlavním obsahem projevu a prvomájového setkání občanů v píseckém letním kině. V následném vystoupení předsedkyně Republikové rady Levicového klubu žen Květa Šlahúnková poděkovala za pozvání, krátce připomněla význam prvomájových setkání pracujících a význam dobrých vzájemných mezilidských vztahů. Po skončení slavnostních projevů následovaly rozhovory se zastupiteli, členy výborů a komisí.

Krajský zastupitel a staronový kandidát do krajského zastupitelstva Stanislav Sedláček zase přiblížil význam plnění volebního programu na okresní i krajské úrovni. Potěšitelné je, jak zdůraznil, že koaliční spolupráce v Jihočeském kraji se sociální demokracií v celém volebním období má dobré výsledky, které se pozitivně projevují v praktickém životě obcí, měst a hlavně občanů.

Ostrou kritiku vůči přepisování historie vyjádřila Jana Kozáková - kandidátka do krajského zastupitelstva a členka Národní rady Klubu českého pohraničí. Nelze jen tak bez povšimnutí přecházet přímá a nepřímá zpochybňování rozhodující osvobozenecké role Rudé armády ve 2. sv. válce na našem území. 144 000 padlých rudoarmějců je dostatečně významné memento.

Svojí představu o zaměření práce vyjádřil také kandidát do krajského zastupitelstva a současný člen Kontrolního výboru Píseckého zastupitelstva Jiří Šebelle. Vyjádřené zaměření například na vzdělanost a zdravotnickou péči při průběžné kontrolní činnosti jistě pomůže udržet a zlepšit efektivnost práce zastupitelů v okrese i kraji.

Člen Finančního výboru Zastupitelstva města Písku Josef Kovařík úvodní vystoupení doplnil  odkazem na boje pracujících za svá práva. Dále uvedl, že okres Písek k měsíci březnu 2016 má míru nezaměstnanosti 4,4%, což je 2 216 občanů. Oproti jiným okresům se to může jevit jako jistý úspěch. Ono skutečně došlo oproti minulému roku ke zlepšení o 0,9%. Ovšem jak tato statistická čísla chápat? Můžeme jen odhadovat kolik osob je skutečně bez práce. Zveřejněné procento je jistým způsobem zavádějící. Je jich daleko více, ale to statistiky nevyjadřují. A jsme u významu slov „nezaměstnanost“ a „bez práce“. To nejsou obsahově totožné pojmy. Ono je „bez práce“ daleko víc lidí, odhaduji něco mezi 3 000 – 4 000 osob, uvedl Josef Kovařík závěrem svého rozhovoru.

Oslavy Svátku práce se vydařily i přes chladnější počasí. Účastníci, více než dvě stě, odcházeli z oslav v dobré náladě s odhodláním bojovat proti těm, kteří nás chtějí připravit o práci, sociální jistoty, vlastní historii a důstojný život. Na závěr celého setkání předseda OV KSČM Jiří Lejčar poděkoval přítomným za účast, pozval je na další květnové akce u příležitosti 71. výročí ukončení 2. sv. války a porážky fašismu.

zdroj: vlastní