Písek KSČMAktualityAktuality ostatní

Postoje a činnost představitelů KSČM v centru a v kraji

Hospodářský úpadek je následek mravní bídy

ilustrační-burza (15.9.2011)

Současná krize euroamerické civilizace je součástí procesu zániku společenského řádu, který má kořeny staré více než 2000 roků. Celý text … zde:

Na troskách římského impéria formovalo křesťanství nový společenský řád. Paradoxně, na základě ideologie, která hlásá skromnost a pokoru – chudoba cti netratí - vznikla militantní společnost, ve které je bohatství zdrojem moci. Církev podporovala válečné výboje feudálů a podílela se na kořisti. Hmotným důkazem úspěchů spojení meče a kříže byly sakrálních objekty, úměrné majetku a moci feudála, od kaplí a kostelů na venkově až po monumentální katedrály. Panovníci vládli z  boží milosti. Tato vlivná pozice církve prakticky zanikla dík osvícencům ve Velké francouzské revoluci a přiměřeně se zmenšil i církevní majetek. Vlády se pak sice ustavovaly »z vůle lidu«, ale bohatství zůstalo zdrojem moci i nadále.

Pádný meč přestal fungovat

Francouzská revoluce také osvobodila vědu z církevních dogmat, což vyvolalo v Evropě průmyslovou revoluci. Nejrychleji se rozvíjela výroba dopravní techniky a zbrojní průmysl. Dopravní technika a moderní zbraně posloužily k agresivní kolonizaci Afriky, jihovýchodní Asie a Austrálie. Německo nebylo spokojeno se svým podílem na kořisti, a proto vyvolalo dvě světové války. Obě prohrálo. To co fungovalo jako zdroj bohatství v ranném středověku, tedy pádný meč v ruce feudála a ozbrojená družina, přestalo fungovat ve 20. století. Poslední klasickou válečnou operací byla bitva u Kursku v roce 1943. Po měsíci bojů zůstalo v bahně utopeno kolem 6000 zničených tanků, děl a dalšího válečného materiálu.

Ke slovu přišel terorismus

Materiální převaha je základem americké vojenské doktríny. Proti mnohonásobné přesile se však osvědčila partyzánská forma boje. Američané se o tom přesvědčili ve Vietnamu a v Iráku. Rusové a v současnosti i NATO v Afganistanu. V druhé světové válce vznikl také nový fenomén, terorismus jako forma psychologické války. Bombardování civilního obyvatelstva mělo rozvrátit hospodářské zázemí fronty a oslabit vůli vlád k vedení válečného konfliktu. Účelem teroristických akci v současnosti je vyvolání ohlasu v médiích. Proti partyzánům a teroristům je klasická armáda prakticky bezmocná. Druhá světová válka byla posledním aktem společenského archetypu symbiózy zbraní a kříže, který fungoval tisíc roků.

Další pokračování v sebevražedné politice

Rozkaz ke svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki podepsaný H. Trumanem byl prvním písemným dokumentem nové éry euroamerické civilizace a důkazem úpadku morálky západních politických elit. Američané opustili Monroeovu doktrínu a přešli k imperiální zahraniční politice. Výdaje na zbrojení a vedení válek překročily potenciál americké ekonomiky již v roce 1972. Vojensko–průmyslový komplex si však vynutil pokračování v  této sebevražedné politice. To významně přispělo k bankrotu americké ekonomiky a vzniku smrtelné krize kapitalismu. Krize postihla ekonomiku, životní prostředí a morálku. Nejvíce pozornosti je věnováno ekonomice. Avšak skutečnou příčinou krize je mravní bída. Hospodářský úpadek je jen následek. Neoliberalismus není schopen sebereflexe. Globální finanční elity a zkorumpované lokajské vlády, které jim slouží, se pokoušejí zánik systému oddálit asociálními reformami. Globalizace a neoliberální ideologie změnila zastupitelskou demokracii na orwellovský typ totalitního režimu.

Dolar již dosluhuje

Dozrál čas pro změnu společenského řádu. OSN pověřilo nositele Nobelovy ceny za ekonomiku, Josepha Stieglitze, vedením komise pro vypracování scénáře této změny. Obsáhlá zpráva popisuje vznik současné krize, ale zásadní řešení nenavrhuje. Podle mého názoru současná krize rozvrátila světový finanční systém podobně, jako druhá světová válka. V Bretton Woodu byla politicky dohodnuta jakási globální měnová reforma, a jako univerzální měna a měřítko hodnot byl přijat americký dolar. Pokud politici brzy nerozhodnou o provedení obdobné operace, kdy funkci USD nahradí umělá světová měna, astronomické státní dluhy smaže živelná inflace. Prasknou cenové bubliny nesouměřitelného bohatství oligarchů a zmizí virtuální veličiny ve finančním systému. Reálnou ekonomiku však finanční krize dosud podstatně nenarušila, a proto by mohla měnová reforma urychlit průmyslové využití ekonomického potenciálu vědeckých poznatků mnoha přírodních věd.

Poblouznění spotřební ekonomikou vyprchává

Obtížná bude náprava deformované společenské morálky, protože postihla všechny společenské vrstvy, a zejména mládež. Pohrdání učiteli, házení vajíček na politiky u Anděla, zapalování aut v předměstích Paříže a v Německu, rabování obchodů v Británii i chladnokrevná střelba Breivika v Norsku mají společné jmenovatele: falešný výklad osobní svobody a zbožnění majetku. Specifickým projevem demoralizace politiků je vyznamenání bratrů Mašínů Zlatou lípou. Jsem zvědav, zda biskupovi Václavu Malému nebude vadit, že obdržel stejný metál jako zákeřní vrazi.

Stany mládeže a bouřlivé demonstrace v ulicích evropských měst však naznačují, že lidstvo se probouzí z poblouznění spotřební ekonomikou. Finanční elity se sice mohou pokusit o fašizaci společnosti jako kapitalisté ve 30. letech v Německu a McCarthy v  roce 1950 v USA, ale proti bloku BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) se vojensky nepostaví. Směr společenského pohybu pro 21. století už rozvojové země naznačily. Výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech, Rusku a Číně podstatně ovlivní rychlost nástupu nového společenského řádu, který zajistí racionálnější rozdělování výnosu společenské práce ve prospěch celé společnosti, likvidaci nezaměstnanosti a důstojný život všech občanů, nejen těch bohatých.

autor: Josef Šulc
zdroj: Halonoviny.cz