Písek KSČMAktualityAktuality ostatní

Postoje a činnost představitelů KSČM v centru a v kraji

Průlom v Berlíně: Piráti slaví, jsou ve města

Leader (19.9.2011)

Volby v Berlíně vyhrály levicové strany SPD 28,5 %,  a Die Linke 11,5 % , uspěla i pirátská strana.

Německá pirátská strana se s nadsázkou může považovat za vítěze víkendových voleb do zemského sněmu v Berlíně, který řídí hlavní město Německa. Volby v Berlíně podle nedělních předběžných výsledků vyhrála dosud vládnoucí sociální demokracie (SPD) s marxistickou levicí  Die Linke, i když obě zaznamenaly ztráty.

Pirátská strana, která by měla vůbec poprvé v Německu zasednout v zemském sněmu, zaznamenala průlom s více než 9 procenty hlasů.

To by této malé straně, spojované dosud hlavně s požadavky na svobodné využívání internetu, umožnilo poprvé zasednout v regionálním parlamentu.

Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové podle odhadů skončili druzí s lepším výsledkem než při předchozích volbách před pěti roky. Pravděpodobně však dál zůstanou na berlínské radnici v opozici.

Třetí z nedělních voleb - Zelení - podle odhadů získali 18 procent (13,1 procenta v roce 2006) , levicová strana Die Linke 11,5 procenta (13,4 před pěti lety)

zdroj: http://www.berlin.de