Písek KSČMAktualityAktuality ostatní

Postoje a činnost představitelů KSČM v centru a v kraji

VV ÚV KSČM: Povodně odhalily lidskou solidaritu stejně jako nepřipravenost vlády

. (7.6.2013)

13. schůze Výkonného výboru ÚV KSČM, Praha, 7. června 2013. Stanovisko  Výkonného výboru ÚV KSČM k povodním, lidské solidaritě a nepřipravenosti vlády.

Současné povodně si vyžádaly nesmírné úsilí jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a tisíců dobrovolníků, kterým za jejich nasazení v terénu patří dík. Ukázaly také míru solidarity mezi lidmi.

V ostrém protikladu s tím je nekompetentnost a úroveň připravenosti současné vlády takové situaci úspěšně čelit. Namísto včasného přijetí preventivních účinných opatření, která by předešla značným materiálním a bohužel i lidským ztrátám, jsme viděli jen mediální exhibice.

Protipovodňové stěny byly i přes opakované urgence stavěny se zpožděním, chyběly některé komponenty a další potřebný materiál. Nekoncepční zásahy shora a zmatky v kompetencích spíše mařily úsilí těch, kteří čelili povodňové hrozbě.

Nejen ministrů této vlády, ale i těch předchozích je třeba se ptát, zda obrovské finanční prostředky investované po povodních v roce 2002 do protipovodňových opatření byly investovány účelně. Ptáme se za občany, kam zmizely jejich finanční prostředky odváděné ve formě protipovodňové daně zavedené ministrem financí Kalouskem v roce 2011. Jak si vyložit, že přes proinvestované miliardy byla opět zaplavena místa, která byla již dříve zasažená devastujícími záplavami?

KSČM vyjadřuje upřímnou lítost nad ztracenými lidskými životy, vyjadřujeme solidaritu se všemi těmi, které zasáhly současné katastrofální povodně. Nyní je nezbytné co nejrychleji odstraňovat škody a obnovit zasažené oblasti. Vyzýváme proto členy a sympatizanty KSČM, aby podle svých možností solidárně přispěli na povodňová konta obcí a krajů (bližší informace podají příslušné OV KSČM).

Do budoucna je rozhodující, aby nově budovaná protipovodňová opatření byla již skutečně účinná a vynaložené prostředky byly efektivně využity. Utrpení postižených občanů České republiky by nemělo být politickým zbožím, jak se o to snaží především politici TOP 09 a ODS, ale mělo by být skutečným zájmem celé společnosti.

autor: Mediální úsek ÚV KSČM