Písek KSČMAktualityAktuality ostatní

Postoje a činnost představitelů KSČM v centru a v kraji

KSČM kandiduje do vedení sněmovny Vojtěcha Filipa

. (23.11.2013)

»Výkonný výbor ÚV KSČM doporučil navrhnout na místo místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa,« sdělil Haló novinám předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Filip tuto funkci už zastával v letech 2002 až 2010.

Volební komise také zajistí volbu členů mandátového a imunitního výboru. Pro tyto návrhy platí lhůta 24 hodin, proto sněmovna zřejmě jednání přeruší do středečního dopoledne. Pak bude pokračovat návrhem na ustavení mandátového a imunitního výboru a potvrdí jeho předsedu. Komunisté do něj nominují Jiřího Dolejše a Vojtěcha Adama s tím, že by rádi, aby se Dolejš stal předsedou. »Budeme mít jako největší opoziční strana i zodpovědnost kontrolních pravomocí,« prohlásil už minulý týden před novináři Kováčik. Patrně však neuspějí.

Předseda výboru, kterým se asi stane Marek Benda (ODS), jak se šušká v kuloárech, pak bude informovat o ověření platnosti volby poslanců, což je prvním úkolem tohoto výboru. Teprve poté přijde na řadu volba vedení dolní komory. Zda se uskuteční bezprostředně, nebo až později, záleží na tom, jestli už budou hotové dohody nejen o rozdělení funkcí ve sněmovně, ale také ve vládě. Pokud hotové nebudou, ustavující schůze bude znovu přerušena.

autor: ku
zdroj: ihalo.cz