Písek KSČMAktualityAktuality ostatní

Postoje a činnost představitelů KSČM v centru a v kraji

Veselého Silvestra - šťastný nový rok 2014

. (30.12.2013) Křestní jméno Silvestr je latinského původu a znamená "lesní", "z lesa". Má svátek 31. prosince, kdy v roce 335 zemřel papež Silvestr I., který spravoval církev v letech 314 - 335. S podporou prvního křesťanského císaře Konstantina Velikého, kterého podle legendy právě on pokřtil, nechal stavět kostely, mj. též basiliku sv. Petra v Římě. Je patronem zvířat, dobré úrody krmiv a "dobrého nového roku".

Slavení Nového roku jako prvního kalendářního dne v lidové tradici příliš nezakotvilo. Podobně teprve 20. století, moderní život a vlivy sousedních zemí přinesly tradici slavení posledního večera  roku na silvestra, s přemírou jídla a pití, metáním prskavek a světlic o půlnoci. V současnosti hlavně ve velkoměstech, tak oslava přechází do divokého ohňostroje, plného salv, rachotu a kouře, kdy připomíná víc válečnou vřavu než radostnou oslavu budoucnosti, nicméně starý a nový rok se tak výrazně odděluje.

Čtyřlístek, kominíček, prasátko, to jsou novodobé symboly budoucího štěstí a zdaru. Vítají Nový rok stejně jako novoroční přání vyřčená a i posílaná poštou v podobě gratulačních lístků, novoročenek, dnes i cestou digitální. Nenahradí však přání osobní, hlavně ono první - přinesení spolu s přípitkem a polibkem.

autor: Vratislav Ebr