Písek KSČMAktualityAktuality ostatní

Postoje a činnost představitelů KSČM v centru a v kraji

Zastupitelé Písku zvolili nové vedení. Starostkou zvolena Eva Vanžurová (Jihočeši 2012)

. (10.11.2014)

V hezkém prostředí Velkého sálu Kulturního domu v Písku se uskutečnilo 9. 11. 2014 ustavující zasedání nově zvolených zastupitelů na období 2014-2018. Úvodního řízení se bravurně zhostil Václav Reichl (KSČM), který byl vystřídán nově zvolenou starostkou Evou Vanžurovou.

Již v počátku zasedání poslanci zaujali odděleně místa koalice a opozice. Z pohledu občanů  napravo  zasedli příslušníci koalice (Jihočeši 2012, TOP 09, ANO 2011, Písecký patrioti, VPM a ODS)   a nalevo opozice ve složení ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. K levici, z hlediska zasedacího pořádku, se připojil i jediný zástupce Pirátů Martin Brož, ač nechce být členem koalice ani opozice.

Hlasování bylo vždy veřejné, aklamací a tak nebyl zavdán žádný důvod pro jakékoliv zpochybňování hlasování.

Starostkou byla zvolena Eva Vanžurová - (Jihočeši 2012) 17 hlasy

1. místostarostou se stal Josef Knot (TOP 09) s 16 hlasy

2. místostarostou se stal Jiří Hořánek (ANO 2011) s 16 hlasy

Novými členy rady města jsou Marek Anděl (ANO 2011) - 16 hlasů, Tomáš Franců (Jihočeši 2012) - 16 hlasů, Luboš Průša (Jihočeši 2012) - 15 hlasů, Miroslav Sládek (Písecký patrioti) - 14 hlasů, Petra Trambová (TOP 09) - 17 hlasů a Rudolf Tyll (TOP 09) - 16 hlasů.

Předem dojednané hlasování narušil až návrh Jiřího Lejčara (KSČM) na zvolení Karla Vodičky (KSČM) členem rady. Dovolba rady byla pro šest členů a navržených bylo sedm. Následný taktický souboj o formě hlasování bylo snad to jediné, co jinak vybočovalo a vzbudilo zájem veřejnosti. Hlasovat podle pořadí předložených návrhů, nebo podle abecedy, bylo to, oč se taktizovalo. Odhlasován byl postup volby podle abecedy a tak o Karlu Vodičkovi, podle abecedy na sedmém místě, bylo dopředu rozhodnuto, aniž na hlasování vůbec došlo.

Zajímavostí snad byla také skutečnost, že zastupitelé doplnili program o bod navržený Martinem Brožem (Piráti), což v minulosti na ustavujícím shromáždění nikdy nebylo a schválili jeho návrh na zadání studie na efektivnost recyklování elektroodpadu samotným městem.

Pozornost si zaslouží také to, že nově zvolená starostka města Eva Vanžurová veřejně prohlásila, že se bude radit ("v jednom klubu") se zástupci všech stran a hnutí. Její vyjádření je v dané politické povolební realitě sympatické. Chápu ho jako pokus o jistou formu aplikace neformálního poměrného zastoupení stran a hnutí, jak slíbila u "předvolebního kulatého" stolu". Opozice tak bude mít možnost vyjádřit se předem k projednávaným otázkám již ve stádiu příprav rozhodnutí.

Nově zvoleným zastupitelům  ve vedoucích orgánech  města přejeme hodně úspěchů v jejich práci.