Vážení čtenáři, okamžik přechodu na nové, moderní webové stránky reagující na nejnovější mediální poznatky nastal. Nastal okamžikem zahájením IX. sjezdu KSČM. To byl náš příspěvek, vklad pracovníků IT ÚV KSČM a administrátorů stránek na počest jeho zahájení. Nejméně jeden rok budou existovat dosavadní staré webové stránky, ale nebudou již doplňované. Internetové odkazy na stránky nové i staré budou zachované. Těšíme se na Vaši další přízeň, náměty a doporučení na případné zlepšení. Proklik na nové webové stránky JčKV KSČM a OV KSČM Písek

autor: + foto: jk
zdroj: vlastní

V pondělí 25. dubna 2016 se jednotlivé skupiny komunistů z obcí a měst Písecka zapojili do celostátní jarní úklidové akce. Uklízeli prostory Letního kina v Písku a připravili je na důstojné na oslavy 1. máje - svátku práce. Jako každoročně, tak i letos, uklizené prostory umožní zahájení pořádání dalších kulturních a společenských akcí. Prostor Letního kina je tak dnešním dnem připraven k využití pro občany města a širokého okolí.

autor: Mediální úsek ÚV KSČM
zdroj: https://youtu.be/fqVvWq2BDUw

KSČM podporuje návrh zákona o zákazu prodeje ve větších obchodech během sedmi svátečních dnů, jak navrhoval Senát. Sněmovnou už tento návrh prošel, poslanci jej ale zúžili jen na tři dny. Očekává se však, že Senát poslancům zákon vrátí, aby jej mohli prosadit v původní verzi. Více v záznamu vysvětluje členka sněmovního hospodářského výboru Květa Matušovská (KSČM).

zdroj: vlastní

V úterý 6. dubna 2016 projednal Okresní výbor KSČM v Písku řadu otázek. Zaměřil se na vyhodnocení  práce komunistů na veřejné správě obcí, měst a Jihočeského kraje, přípravě kandidátek pro podzimní krajské volby a v neposlední řadě na zabezpečení prvomájového setkání občanů a květnových pietních aktů u příležitosti 71. výročí osvobození naší vlasti a uctění památky obětí 2. sv. války.

zdroj: www.moderni-dejiny.cz

Po setkáních „Velké trojky“ v Teheránu a Jaltě, se uskutečnilo třetí setkání tentokrát na půdě poraženého Německa. Místem summitu byl vybrán zámek Cecilienhof v Postupimi (na okraji Berlína). Konference probíhala ve dnech od 17. července do 2. srpna 1945. Setkání se jako vrcholní představitelé zúčastnili nový americký prezident Harry Truman, britský ministerský předseda Winston Churchill a spolu s ním i kandidát opoziční Labour Party Clement Attlee a sovětský vůdce Josif Stalin.

autor: Vojtěch Filip
zdroj: +foto: fc.KSČM

Jaký je cíl dnešního zasedání? Projednat materiály, které předkládá ústřední výbor IX. sjezdu. Proto k jednotlivým dokumentům. Zpráva o činnosti strany mezi VIII. a IX. sjezdem. Pojetí je odlišné od zprávy, která byla předkládána minulému sjezdu, je to logické. Odpovědnost, kterou na sebe KSČM vzala po r. 2012, je výrazně jiná.

zdroj: vlastní
V pondělí 4. dubna 2016 byl po dlouhých přípravách uzavřen Zátavský most. Do paměti mnohých pamětníků se vryl jako místo setkání (demarkační čára) americké a Rudé armády v roce 1945. Nyní most vykazuje celou řadu velkých až nebezpečných závad. Proto bylo rozhodnuto, vzhledem k jeho jedinosti – technické památce, postavit na stejném místě jeho repliku, jen o něco širší. Na snímcích slavnostní akt z odhalení pamětní desky Rudé armádě na  písecké straně mostu z 2015.
autor: Jiří Lejčar, zastupitel města za KSČM, foto: jk
zdroj: vlastní

Málokterý bod programu jednání zastupitelstva města Písku je tak hladce odsouhlasen jako projednání Zprávy o požární ochraně v roce 2015 dne 31.3.2016. Kdo si tuto zprávu vyslechl, musel ocenit její všestrannou vypovídající schopnost. Za zpracování si jistě zaslouží poděkování Mgr. Bc. Michal Hanus-vedoucí kanceláře úřadu a Ing. Aleš Kudlák, PhD.-pracoviště krizového řízení. Snad je trochu škoda, že se se zprávou nepracuje více mediálně.

autor: +koláž: JK
zdroj: vlastní

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola se pokusil o kultivaci vztahů s Biskupstvím českobudějovickým ve věci církevních restitucí. Motivem bylo řešení vysokého počtu žalob kvůli restitucím, který je přímo úměrný zvýšenému napětí mezi církvemi a obcemi, uvedl. Neuspěl, bohužel. Odpovědí mu byla zbytečně útočná slova českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila a vedoucího restitučního oddělení Biskupství českobudějovického Petra Stukbauera. Podané žaloby se týkají také města Písku a Písecka.

zdroj: https://youtu.be/Q0CUJ5_Ue8M, psp.cz

Vážený pane premiére, členové vlády, paní a pánové, než začneme, tak své úvodní slovo zarámuji třemi citáty, proto jsem si vzal s sebou nějaké dokumenty. Válka proti Evropě začala dávno, nejpozději v dubnu 1999 napadením Jugoslávie.  …Potlesk z celého sálu. Nabízíme písemné a audiovizuální verzi.

autor: Bohumil Píša, redakce, foto: jk
zdroj: vlastní

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že nás ve věku nedožitých 94 let dne 8. března 2016 navždy opustil dlouholetý člen strany dipl. tech. Ludvík Szingert z Milevska. Výjimečný a laskavý člověk, který zasvětil celý svůj život všestranné  práci pro společnost a výchově mladé generace.